Wanneer mag je in de berm parkeren?

Wanneer mag je in de berm parkeren?

09/11/2023
|
228
Waldo Taekema
Waldo Taekema
09/11/2023

Niemand hoopt het mee te maken, maar soms brengt het leven onvoorziene situaties waarin je geen andere keuze hebt dan je auto aan de kant van de weg te parkeren. Of het nu een vrijwillige keuze is om even te pauzeren en te genieten van de omgeving, of een gedwongen stop vanwege een pechgeval of ongeluk, aan de kant van de weg staan is een ervaring die iedere automobilist wellicht eens zal tegenkomen. Wat de oorzaak ook geweest is, wij hebben een overzicht gemaakt wanneer je wel en niet in een berm mag parkeren en wat je het beste op zo’n moment kunt doen.

Verleidelijk om in de berm te parkeren

Laten we er niet om heen draaien, maar wie heeft er nu niet aan gedacht om je auto in de berm te zetten na een zware werkdag? Geen zin meer om naar huis te rijden, geen parkeermogelijkheden of een andere situatie die je er niet ook nog bij kunt hebben. Er zijn echter ook situaties waarin je er niet meer onderuit kunt komen om je auto heel even in de berm te zetten.

Ben je in de situatie gekomen dat je iemand van rechts hebt moeten inhalen terwijl je weet dit eigenlijk niet mag? Lees dan hier over in welke situaties je iemand van rechts mag inhalen.

Wanneer mag je je auto wel in de berm zetten?

Om toekomstige boetes te voorkomen, hebben we hier een klein overzicht gemaakt over wanneer je je auto wel in de berm mag zetten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een ongeval: wij hopen dat je nooit in deze situaties terecht gaat komen, maar een ongeluk is wel de vaakst voorkomende reden waarom je een auto in de berm neer mag zetten. Misschien ben je door de klap hier beland, of is dit net iets makkelijker om alle formulieren in te vullen. Mocht je zelf het idee hebben dat je auto niks meer waard is en toch niet meer hersteld kan worden? Dan raden wij aan om de oude accu prijs per kilo eens te checken. Hierdoor krijg je toch nog wat geld terug op het moment dat je je oude accu gaat inleveren.
  • Werkzaamheden: in sommige gevallen kan de berm worden gebruikt voor tijdelijk parkeren in verband met wegwerkzaamheden. Het is dan vaak niet mogelijk je auto te parkeren op het wegdek zelf of in de aangrenzende parkeervakken.
Ook interessant  Wanneer mag je vloerverwarming vervangen? 

Stappenplan parkeren in de berm

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een situatie dat je ongevraagd in de berm komt te staan, hebben we een stappenplan gemaakt over wat je in zo’n situatie het beste kunt doen. Het stappenplan gaat als volgt:

  • Stap 1: veiligheid boven alles. Zet je alarmlichten meteen aan om andere weggebruikers te waarschuwen.
  • Stap 2: blijf in de auto zitten. Op het moment dat de berm grenst aan een drukke weg, is het verstandiger om in je auto te blijven zitten. Mocht het veilig genoeg zijn om uit te stappen, doe dit dan aan de kant waar geen verkeer komt. Zo weet je zeker dat je veilig bent.
  • Stap 3: bel hulp. Bel zo snel als het gaat de wegenwacht of een andere organisatie die je zo snel mogelijk kan komen helpen. Geef hierbij je locatie zo goed mogelijk door, zo weten ze precies waar ze moeten zijn.
  • Stap 4: waarschuw andere weggebruikers. Plaats op een veilige manier een gevarendriehoek op ongeveer 30 meter afstand achter je auto om naderend verkeer te waarschuwen.
  • Stap 5: blijf kalm. Wacht rustig op hulp en probeer niet zelf de auto nog te gaan repareren als je er geen verstand van hebt.

Een klein stappenplan is natuurlijk altijd handig om uit je kop te kennen. Het kan zomaar zijn dat een vraag is die je gesteld krijgt op je examen. Als dit je heeft geïnteresseerd, raden we je ook aan om te lezen wanneer je op mag voor je auto praktijk examen.

Ook interessant  Wanneer mag je je vloer egaliseren?

Ongelukkige situaties

Wij hopen je middels deze blog voldoende informatie te hebben gegeven over wat je het beste kunt doen in situaties waarin je geen enkele uitweg meer ziet. In situaties dat je auto helemaal kapot is, zijn er dingen die je nog kunt doen om er eventueel nog een bedrag aan over te houden. In dit geval kun je menten metaal blogs checken. Wij wensen je in ieder geval veel veilige kilometers!

Als je nog moet beginnen met het behalen van je rijbewijs, heb j heir gelukkig geen last van. Het is alleen heel ongelukkig als je ernaast zit en zo alsnog bij betrokken raakt. Lees hier wanner je op mag voor je theorie-examen.

Lees ook: wanneer mag je beginnen met een vechtsport

Recent

Wanneer mag je research chemicals kopen?

21/05/2024

Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

16/05/2024

Wanneer mag je de weg op als vrachtwagenchauffeur?

15/05/2024

Wanneer mag je een camper chiptunen?

07/05/2024

Wanneer mag je medicijnverpakkingen recyclen of hergebruiken?

10/04/2024

Meer in deze categorie

Research chemicals

Wanneer mag je research chemicals kopen?

|
Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

|
vrachtwagen

Wanneer mag je de weg op als vrachtwagenchauffeur?

|
Caravan chiptunen

Wanneer mag je een camper chiptunen?

|
© Copyright Wanneermagje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!