overwaarde opnemen

Wanneer mag je overwaarde opnemen?

23/11/2023
|
176
Waldo Taekema
Waldo Taekema
23/11/2023

Overwaarde is een term die vaak wordt gebruikt in de context van huizenbezit, vooral als het gaat om hypotheken. Het verwijst naar het verschil tussen de huidige marktwaarde van je huis en het bedrag dat je nog verschuldigd bent op je hypotheek. Als de marktwaarde van je huis is gestegen sinds je je huis hebt gekocht of je hebt al een groot deel van je hypotheek afgelost, kan er overwaarde in je huis zijn opgebouwd.

Verschillende situaties

Wanneer mag je eindelijk die overwaarde opnemen? Er zijn verschillende situaties waarin je de overwaarde kunt opnemen.

Verkoop van je huis

De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde te krijgen is door je huis te verkopen. Als je huis meer waard is dan je hypotheekschuld, ontvang je het verschil bij de verkoop. Dit bedrag kun je gebruiken voor andere doeleinden, zoals het kopen van een nieuw huis, investeren of het aflossen van schulden. Ben jij opzoek naar een nieuwe woning? Bekijk hier het aanbod van woningen bij Wij Makelaars en vind je nieuwe woning.

Herfinanciering van je hypotheek

Als de waarde van je huis is gestegen, kun je overwegen om je hypotheek te herfinancieren. Door een herfinanciering kun je een deel van de overwaarde vrijmaken in de vorm van contant geld. Dit kan handig zijn als je extra financiële middelen nodig hebt voor bijvoorbeeld verbouwingen, onderwijskosten of andere grote uitgaven. Voordat je deze hypotheek krijgt zul je waarschijnlijk wel een taxatie moeten laten doen van het huis om de marktwaarde vast te stellen. Ontdek hier wanneer je een taxatierapport laat doen.

Ook interessant  Wanneer mag je eten tijdens ramadan

Een tweede hypotheek afsluiten

Een andere optie om overwaarde op te nemen is door een tweede hypotheek af te sluiten op je huis. Dit wordt ook wel een ‘home equity loan’ genoemd. Met deze lening kun je bepaald bedrag lenen tegen de overwaarde van je huis. Je moet deze lening echter wel terugbetalen, meestal is dat met rente.

Als het gaat om het kopen en verkopen van een huis is het handig om samen te werken met een makelaar. Mag je überhaupt een woning verkopen zonder een makelaar? Lees in deze blog of je een woning mag verkopen zonder makelaar.

Recent

Wanneer mag je een cv-ketel kopen?

13/06/2024

Wanneer mag je rijden na het drinken van alcohol?

13/06/2024

Wanneer mag je crypto kopen?

12/06/2024

Wanneer mag je beginnen met kolven?

07/06/2024

Wanneer mag je research chemicals kopen?

21/05/2024

Meer in deze categorie

Wanneer mag je een cv-ketel kopen?

Wanneer mag je een cv-ketel kopen?

|
Wanneer mag je rijden na het drinken van alcohol?

Wanneer mag je rijden na het drinken van alcohol?

|
crypto

Wanneer mag je crypto kopen?

|
Research chemicals

Wanneer mag je research chemicals kopen?

|
© Copyright Wanneermagje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!