vrachtwagen

Wanneer mag je de weg op als vrachtwagenchauffeur?

15/05/2024
|
16
Waldo Taekema
Waldo Taekema
15/05/2024

Vrachtwagens moeten rekening houden met verschillende regels bij het wegvervoer. Ze moet namelijk regelmatig rust nemen en de verkeersveiligheid garanderen. Wanneer mag je eigenlijk de weg op als vrachtwagenchauffeur? Deze vraag zal beantwoord worden in deze blog.

Hoe wordt je vrachtwagenchauffeur?

Om vrachtwagenchauffeur te worden heb je rijbewijs C nodig. Naast rijbewijs C moet je ook Code 95 halen. Deze heb je nodig om beroepsmatig een voertuig te kunnen besturen. Code 95 is vijf jaar geldig en bestaat uit en nascholing van 35 uur. Het omvat zowel theoretische als praktische vakken. Als je deze hebt gehaald kun je de code op je rijbewijs laten schrijven.

vrachtwagenchauffeur

Wat moet je kunnen als vrachtwagenchauffeur?

Er zijn een aantal dingen die je moet kunnen als vrachtwagenchauffeur. Ook moet je aan verschillende eisen voldoen. Als eerste is het belangrijk dat je lichamelijk gezond bent. Ook moet je de Nederlandse taal beheersen. Daarnaast moet je in het bezit zijn van rijbewijs B. Ook is het handig als je flexibel en stressbestendig bent. Als je een vrachtwagenchauffeur wilt worden moet je ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Eurovergunning aanvragen

Als je bedrijfsmatig goederen gaat vervoeren voor anderen, moet je een Eurovergunning aanvragen. Dit geldt voor voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Dit zijn de eisen voor een Eurovergunning:

  • Je moet vakbekwaam zijn. Als je een vrachtwagen bestuurd moet je het getuigschrift inzake vakbekwaamheid hebben. Hiervoor moet je in 6 onderdelen examen in doen. Het theorie-examen voor een vrachtwagen verschilt met het theorie-examen van de auto. Hiervoor heb je een diploma nodig. Deze bestaat uit 6 toetsen die worden afgenomen bij het CBR. Uiteindelijk heb je ook nog een praktijkexamen.
  • Een ander voorwaarden voor het aanvragen van een Eurovergunning is dat de onderneming activiteiten voor goederen vervoer uitvoert vanuit een feitelijke vestiging vanuit Nederland. Bij de aanvraag van een Eurovergunning mag het uittreksel niet ouder als twee maanden zijn.
  • Financiële draagkracht is ook een belangrijke eis voor het aanvragen van een Eurovergunning. Je moet over genoeg financiële middelen beschikken. Als u een eigen bedrijf heeft moet het bedrijf een kapitaal hebben van 9000 euro. Als eurovergunning.eu uw aanvraag verwerkt kijken ze of uw bedrijf onder de risicobedrijven valt. Als je bedrijf dan een risicobedrijf is, controleert eurovergunning.eu of u over de financiële middelen bezit
  • Als laatste is betrouwbaarheid een belangrijke eis. Gier voor moet je een VOG halen. Deze kun je aanvragen bij het ministerie of justitie. Bij het aanvragen van een Eurovergunning mag een VOG maximaal 2 jaar oud zijn.
Ook interessant  Wanneer mag je in de berm parkeren?
vrachtwagen

Minimale rusttijden

Natuurlijk is het ook belangrijk dat chauffeurs voldoende kunnen. Daarom is een chauffeur verplicht om regelmatig rusttijden te pakken. Zo heb je de verkorte dagelijkse rusttijd. Dit houdt in dat tussen twee wekelijkse rusttijden het is toegestaan om de dagelijkste rusttijd 3 keer te verkorten tot 9 uur (normaal is de dagelijkse rusttijd 11 uur). Ook is het toegestaan om de dagelijkse rust in twee delen op te nemen, waarbij deel 1 ten minste 3 uur moet en deel 2 ten minste 9 uur.

Maximale onderbroken rijtijd

De maximale onderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Hierna is verplicht om 45 minuten rust te nemen. De onderbroken rij tijd mag ook in tweeën worden gesplitst. De eerste pauze moet dan minimaal 15 minuten duren en de tweede pauze 30 minuten.

Recent

Wanneer mag je research chemicals kopen?

21/05/2024

Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

16/05/2024

Wanneer mag je een camper chiptunen?

07/05/2024

Wanneer mag je medicijnverpakkingen recyclen of hergebruiken?

10/04/2024

Wanneer mag je seleniet reinigen?

26/03/2024

Meer in deze categorie

Research chemicals

Wanneer mag je research chemicals kopen?

|
Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?

|
Caravan chiptunen

Wanneer mag je een camper chiptunen?

|
medicijnverpakkingen

Wanneer mag je medicijnverpakkingen recyclen of hergebruiken?

|
© Copyright Wanneermagje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!