Wanneer mag je niet vliegen tijdens een zwangerschap?

Wanneer mag je niet vliegen tijdens een zwangerschap?

01/12/2023
|
105
Waldo Taekema
Waldo Taekema
01/12/2023

Voor toekomstige moeders die zwanger zijn, kan het boeken van een reis gemengde gevoelens opwekken. Sommige vrouwen stappen zonder problemen op het vliegtuig en gaan op vakantie, terwijl de ander het er benauwd van krijgt en een vliegvakantie voorlopig toch maar even afzegt. Om je echter als lezer gerust te stellen, in dit artikel geven we je meer informatie over wanneer je wel en niet mag vliegen tijdens een zwangerschap.

Het begin van de zwangerschap

In het beginstadium hoeft vliegen nog geen probleem te zijn voor de meeste vrouwen. Medisch gezien, wordt het in ieder geval niet afgeraden om tijdens de beginfase te vliegen. Wel kunnen vrouwen in het eerste trimester symptomen als ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en gevoeligheid voor bepaalde geuren ervaren. Dit kan de vliegreis ietwat onrustig maken. De keuze om wel of niet te vliegen zal afhankelijk van hoe comfortabel je je voelt bij deze eventuele ongemakken.

De gouden middenweg

Vervolgens komen we in het tweede trimester terecht. Deze periode wordt vaak beschouwd als de beste periode om te vliegen. De prikkels en symptomen die in het eerste trimester nog aanwezig waren, zijn in dit stadium gaan liggen waardoor het ook een stuk prettiger is om te reizen. Mocht je zelf geen zin hebben om tijdens jouw zwangerschap te rijden naar het vliegveld, kun je gebruikmaken van een vip travel service die je veilig van A naar B brengt. Deze is bruikbaar voor vervoer naar jouw verblijf, naar bezienswaardigheden of naar een vliegveld. Den Haag taxi is ook werkzaam als taxi naar het Rotterdam the Hague vliegveld. Ze zetten je met alle spullen af waarbij er direct een afspraak kan worden gemaakt om je weer op te halen op de terugweg.

Ook interessant  Wanneer mag je een verhuisbus huren?

Naderende geboorte van de baby

Naarmate de zwangerschap tegen het einde loopt en de komst van de baby eraan zit te komen, nemen de risico’s toe. Vliegen wordt in deze periode zwaar afgeraden vanwege mogelijke complicaties die kunnen optreden. Zelfs een vroegtijdige bevalling behoort tot de mogelijkheden tijdens langere tijd in het luchtruim.

Maar er zijn daarbij nog meer locaties die je beter kunt vermijden tijdens een zwangerschap. Zo moet je mogelijk ook sommige bedrijfslocaties en werkplaatsen links laten liggen voor de gezondheid van jouw kindje. Heb jij toevallig een beroep waarbij je werkt met giftige stoffen? Ga dan even langs bij de dokter en vraag of het okay is om naar jouw werklocatie te blijven gaan tijdens een zwangerschap. Wil jij direct weten wanneer je wel met gevaarlijke stoffen mag werken? Klik dan hier en kom er achter!

Wat doen met een lange zitperiode?

Des te langer de vlucht is, hoe groter de kans is dat je dokter het afraadt. Zwangere vrouwen hebben nu eenmaal een grotere kans op bloedstolsels en dit kan worden verergerd door langdurig stil te zitten tijdens een vlucht. Mocht je besluiten toch te vliegen, is het verstandig de volgende dingen regelmatig te doen. Alle drie de onderstaande bewegingsoefeningen dragen bij aan een betere bloedsomloop.

  • Regelmatig opstaan, mits het veilig en toegestaan is
  • Loop op en neer naar de wc
  • Eenvoudige beenoefeningen

Tijdens een lange vlucht met een zwangere buik snapt iedereen ook wel dat je niet heel stijlvol aankomt. Hier zal dan ook niemand je op aankijken. Ben jij benieuwd wanneer je wel echt stijlvol voor de dag mag komen? We hebben aan deze vraag een ander artikel besteed!

Ook interessant  Wanneer mag je overwaarde opnemen?

Advies inwinnen bij een gynaecoloog

Een tip die niet vaak genoeg benadrukt kan worden, is om altijd je eigen gynaecoloog te raadplegen voor advies. Elke zwangerschap is anders en heeft dan ook zijn eigen kenmerken. Een zorgverlener is kundig genoeg om een duidelijke beoordeling te maken van jouw gezondheidsrisico’s. In het algemeen wordt het afgeraden te vliegen vanaf het derde zwangerschapstrimester. In deze fase zijn er te veel gezondheidsrisico’s van lange tijd stilzitten op grote hoogte.

Recent

Wanneer mag je de hulp van een slotenmaker inschakelen?

29/02/2024

Wanneer mag je een vloer schrobben?

27/02/2024

Wanneer mag je een huis kraken?

22/02/2024

Wanneer mag je een taxatierapport laten doen? 

17/01/2024

Wanneer mag je met pensioen gaan?

12/01/2024

Meer in deze categorie

sleutel

Wanneer mag je de hulp van een slotenmaker inschakelen?

|
vloer stofzuigen en dweilen

Wanneer mag je een vloer schrobben?

|
deurslot

Wanneer mag je een huis kraken?

|
taxatierapport

Wanneer mag je een taxatierapport laten doen? 

|
© Copyright Wanneermagje 2024

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!