gevaarlijke stoffen

Wanneer mag je met gevaarlijke stoffen werken?

25/10/2023
|
28
Waldo Taekema
Waldo Taekema
25/10/2023

In Nederland zijn er strikte regels en voorschriften als het gaat om werken met gevaarlijke stoffen. Het omgaan met deze stoffen kan namelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In deze blog gaan we kijken wanneer je met gevaarlijke stoffen mag werken en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen om dit op een veilige manier te doen.

Toestemming en opleiding

Het is belangrijk dat je alleen goed opgeleide en gekwalificeerde personen laat werken. Voordat je überhaupt overweegt om met gevaarlijke stoffen aan de slag te gaan moet je ervoor zorgen dat je de juiste opleiding en training hebt gevolgd. Deze trainingen kunnen variëren afhankelijk van het type gevaarlijke stof en de specifieke werkzaamheden die je gaat uitvoeren.

Noodzakelijkheid

Werk alleen met gevaarlijke stoffen als dat absoluut nodig is voor je werk. Als er een alternatieve stof is die minder gevaarlijk is om te gebruiken om hetzelfde doel te bereiken, geef dan daar de voorkeur aan. Zo min mogelijk gevaarlijke stoffen gebruiken op de werkvloer zorgt voor meer veiligheid.

Risicobeoordeling

Voordat je begint te werken met gevaarlijke stoffen moet je eerst kijken of er geen risico’s zijn. Dit houdt in dat je de gevaren van de stoffen weet en hoe erg de gevolgen van de risico’s zijn. Als je dit weet kun je de gevaarlijke stoffen op een betere manier gebruiken.

Veiligheidsmaatregelen

Het werken vereist strikte veiligheidsmaatregelen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld handschoenen, veiligheidsbril of beschermende kleren moet dragen. Zorg er ook voor dat je weet waar de nooduitgang is en hoe je eerste hulp moet verlenen als er een ongeluk is gebeurd.

Ook interessant  Wanneer mag je een serre aanbouwen?

Opvolgen van regels en voorschriften

Blijf altijd op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot gevaarlijke stoffen. In Nederland worden deze regels voornamelijk beheerd door de arbeidsomstandighedenwet. In het buitenland kunnen de regels juist weer strenger zijn. Kijk hier naar de verschillende regels per land en zorg dat je overal veilig bent.

Vond je deze blog interessant? Lees ook deze andere blog of deze blog.

Recent

Wanneer mag je niet vliegen tijdens een zwangerschap?

01/12/2023

Wanneer mag je overwaarde opnemen?

23/11/2023

Wanneer mag je een telefoonabonnement afsluiten?

22/11/2023

Wanneer mag je je woning verkopen zonder makelaar

22/11/2023

Wanneer mag je met een buitenlands kenteken rijden in Nederland?

22/11/2023

Meer in deze categorie

telefoonabonnement

Wanneer mag je een telefoonabonnement afsluiten?

|
huis

Wanneer mag je je woning verkopen zonder makelaar

|
,
baking soda

Wanneer mag je poetsen met baking soda?

|
Wanneer mag je in de berm parkeren?

Wanneer mag je in de berm parkeren?

|
© Copyright Wanneermagje 2023

Onderdeel van de BetekenisFabriek

hello world!