Wanneer mag je een incassobureau inschakelen?
Veel mensen vinden het al frustrerend als mensen een tikkie van 10 euro niet op tijd betalen, maar dit kan in sommige gevallen nog extremer. Het kan in situaties voorkomen dat je nog (veel) geld moet ontvangen van een ander persoon of bedrijf. Het meest bekende voorbeeld hiervan is een factuur. Ondanks meerdere betalingsherinneringen, waarschuwingen en aanmaningen wordt er gewoon niet betaald. Naast dat het sowieso al super frustrerend is, lopen de eigen financiële verplichtingen ook gewoon door. Dan is het een optie om een incassobureau in te schakelen, maar hoe doe je dat precies? Lees nu meer in deze blog en ontvang snel je geld terug!
Wat doet een incassobureau precies?
Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat een incassobureau precies doet: een incassobureau zorgt er simpelweg voor dat je je geld terugkrijgt. Wanneer je een incassobureau inschakelt heb jij als schuldeiser geen contact met de debiteur (degene die jou geld schuldig is). Alle vormen van contact worden overgedragen aan het incassobureau. Een incassobureau werkt altijd in opdracht van de schuldeiser en zo’n bureau moet natuurlijk ook betaald worden. De kosten van een bureau worden bovenop de bestaande schuld gerekend en worden uiteraard betaald door de debiteur.
Een incassobureau biedt oplossingen voor mensen. Je kunt het vergelijken met een adviesorganisatie. Ben je geïnteresseerd in een carrière binnen een adviesorganisatie in verschillende expertises, zoals bouw, milieu, duurzaamheid en ruimtelijke ontwikkeling? Kijk dan eens op omgevingsdienst.nl voor vacatures.
Incassobureau inschakelen: hoe werkt het?
Een incassobureau benadert de debiteur voor de schuldeiser. Incassomedewerkers hebben vaak de juiste tone of voice, om een debiteur te laten betalen. Daarnaast is het zo dat vreemde ogen ervoor zorgen dat grote openstaande factureren sneller betaald worden. Meestal gaan incassobureaus op dezelfde manier te werk: in de eerste fase verstuurt de schuldeiser een laatste aanmaning zonder bijkomende kosten. De debiteur heeft dan de allerlaatste kans om de factuur te betalen zonder dat er incasso kosten bijkomen. In de tweede fase maken ze een dossier aan en brengen ze de kosten conform de Wet Incassokosten bij de debiteur in rekening. In het laatste geval, wanneer beide fases geen resultaat opleveren, kan er een gerechtelijk traject gestart worden.
Wat kost het om een incassobureau in te schakelen?
De kosten voor een incassobureau liggen gemiddeld rond de € 75 tot € 205 per uur. De meeste incassokosten mag je doorbelasten aan de debiteur. Zij betalen dan de openstaande factuur plus de gemaakte incassokosten. Veel incassobureaus werken tegenwoordig met het ‘No Cure, No Pay’. Dit betekent dat wanneer een debiteur niet overgaat tot betaling, de gemaakte kosten niet worden doorbelast naar de schuldeiser. Het incassobureau neemt deze kosten dan voor zijn eigen rekening.
Dit principe geeft schuldeisers meer zekerheid en maakt de stap kleiner om advies van een professionele instantie in te schakelen.
Wanneer mag je een incassobureau inschakelen?
Of je nu een particulier bent of een bedrijf, iedereen mag een incassobureau inschakelen. Daarnaast bestaat er geen wettelijk minimumbedrag voor het inschakelen van hulp. De enige regel waar je rekening mee moet houden is vóórdat je een incassobureau inschakelt je minstens één betalingsherinnering moet hebben verstuurd. Ook moet je daarna een aanmaning versturen waarop staat dat er een incassobureau kan worden ingeschakeld als er niet betaald wordt of geen reactie komt. Meestal wordt dit gedaan door het incassobureau zelf.
Meer blogs lezen? Lees dan nu wanneer mag je de hulp van een slotenmaker inschakelen of wanneer mag je huis kraken?