Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?
Als je op vakantie bent, wil je waarschijnlijk het hele land verkennen, toch? In dat geval is het huren van een auto een fantastische optie. Het is namelijk een van de beste manieren om een land te verkennen. Met een auto ben je heerlijk mobiel en kun je gemakkelijk de leukste plekken, stadjes, restaurants en trekpleisters bezoeken. Het liefst huurt iedereen een auto op vakantie, maar wanneer mag je een auto huren in het buitenland? Dat én nog meer leggen we je uit in deze blog!
Wanneer mag je een auto huren in het buitenland?
Om een auto te kunnen huren moet je over een geldig rijbewijs beschikken. Over het algemeen is de minimumleeftijd om in een huurauto te rijden 25 jaar, maar dat kan verschillen per bestemming en zelfs per categorie. Daarnaast is het bij veel autoverhuurbedrijven de eis dat je minimaal 1 jaar (soms zelfs 2) in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Het is dus lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, omdat het erg verschillend is per land en situatie.
Het is dus heel belangrijk om de minimumleeftijd en andere voorwaarden te controleren voordat je een auto huurt om teleurstellingen te voorkomen. Denk naast de minimumleeftijd ook aan andere voorwaarden, zoals:
Internationaal rijbewijs
In sommige landen is een internationaal rijbewijs vereist om een auto te kunnen huren en te besturen. Zorg ervoor dat je dit van tevoren regelt indien nodig.
Verzekeringen bij het huren van een auto
Het is essentieel om te begrijpen welke verzekeringen beschikbaar zijn bij het huren van een auto en welke dekking ze bieden. Dit kan variëren van aansprakelijkheidsverzekering tot diefstalverzekering. Bij het huren van een 7 persoons auto kan de verzekering andere regels hebben dan bij een normale personenauto. Let hier dus goed op.
Het huurcontract
Wanneer je een auto huurt bij een autoverhuurbedrijf wordt er altijd een huurcontract ondertekend. Het huurcontract is een schriftelijke bevestiging van alle gemaakte afspraken en moet ondertekend worden door beide partijen. Controleer of de volgende punten op het huurcontract staan:
- De gegevens van de huurder en de verhuurder
- Het merk, type en kenteken van de gehuurde auto. Controleer of het kenteken overeenkomt!
- De kilometerstand vóór vertrek
- De periode waarin de auto gehuurd wordt
- De afgesloten verzekeringen, eigen risico en de voorwaarden van de maatschappij
- De schade wat al aanwezig is
- De huursom en wijze van betaling
- Eventuele bijkomende kosten per kilometer
- Contactinformatie van de verhuurder
- Namen van alle bestuurders en gegevens van het rijbewijs
Tips voor het ophalen/terugbrengen van de auto
Naast het huurcontract zijn er nog een aantal waardevolle tips waar je op moet letten bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto:
- Bij het ophalen:
- Noteer de aanwezige schade en controleer of alles werkt. Tip: download een checklist
- Maak foto’s van de auto en eventuele schade
- Check de kilometerteller
- Controleer de tankinhoud en vraag na welke soort brandstof je moet tanken
- Bij het terugbrengen:
- Controleer het brandstofniveau. Meestal moet de auto afgeleverd worden met een volle tank of een bepaald brandstofniveau.
- Schade inspectie. Controleer eventueel samen met de verhuurder op eventuele schade.
- Vergeet niet al je persoonlijke bezittingen uit de auto te halen. Controleer de kofferbak en andere opbergvakken.
- Zorg ervoor dat je er op let dat je de borg netjes terugkrijgt.
Het huren van een auto in het buitenland kan je reiservaring optimaliseren door de vrijheid om het land te verkennen op je eigen tempo. Door op de hoogte te zijn van de voorwaarden, regels, vereisten en tips van een huurauto, kun je ervoor zorgen dat je reis soepel verloopt.
Meer lezen over voertuigen? Lees dan deze blog over wanneer mag je de weg op als vrachtwagenchauffeur of wanneer mag je een camper chiptunen?