Wanneer mag je wijn drinken na de zwangerschap?
Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van koppels, maar in het bijzonder voor de vrouw. Naast alle mooie momenten, brengt het ook vragen met zich mee. Een van de vragen die veel kersverse moeders hebben is, wanneer mag je wijn drinken na de zwangerschap? In deze blog bespreken we de richtlijnen rondom alcoholgebruik na de zwangerschap en hoe je op een verantwoorde manier te genieten van een glas wijn.
Alcohol en borstvoeding
Als je borstvoeding geeft en je afvraagt wanneer je mag kolven, is het advies om geen alcohol te drinken vlak na de bevalling en gedurende de borstvoeding. Alcohol komt via de moedermelk bij je baby terecht en kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je kind. De alcoholmoleculen in de moedermelk worden snel door de baby opgenomen, waardoor de bloed-alcoholconcentratie van de baby veel hoger kan zijn dan die van de moeder. Dit kan leiden tot diverse problemen, zoals slaapproblemen, voedingsproblemen en een vertraagde ontwikkeling.
Daarnaast kan alcohol de productie van moedermelk remmen. Kies je ervoor om toch te drinken, doe dit dan met mate. De richtlijn is maximaal één glas alcohol per dag en wacht minimaal 3 uur met voeden nadat je gedronken hebt. Het is belangrijk om te weten dat er geen "veilige" hoeveelheid alcohol is tijdens het geven van borstvoeding.
De risico's van alcohol
Alcohol kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. De risico's van alcoholgebruik zijn onder andere:
Foetale alcoholsyndroom (FAS): dit is een aandoening die kan ontstaan als een baby tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan alcohol. FAS kan leiden tot lichamelijke en geestelijke beperkingen, zoals een kleine schedelomvang, groeiachterstand, hartafwijkingen, gezichtsafwijkingen, gehoorproblemen en verstandelijke beperkingen.
Groeiachterstand: alcohol kan de groei van je baby belemmeren. Dit komt doordat alcohol de opname van voedingsstoffen door de baby kan beïnvloeden.
Leer- en gedragsproblemen: kinderen die blootgesteld zijn geweest aan alcohol in de baarmoeder, kunnen later leer- en gedragsproblemen krijgen. Dit kan zich uiten in concentratieproblemen, hyperactiviteit, agressie en problemen met het maken van vrienden.
Sudden Infant Death Syndrome (SIDS): er is een verband tussen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op SIDS. SIDS is de onverklaarbare dood van een baby die jonger is dan 1 jaar oud.
Wanneer kun je dan wel weer een glas wijn drinken?
Als je borstvoeding geeft, is het advies om te wachten met alcohol drinken tot je baby minimaal 6 weken oud is. Ben je van plan om te kolven en te bewaren? Wacht dan minimaal 3 uur na het drinken van alcohol met voeden. Geef je flesvoeding, dan mag je in principe wel een lichte wijn afkomstig uit Zuid-Afrika drinken na de bevalling. Echter, ook hier geldt: met mate. Het is belangrijk om je baby niet te voeden als je onder invloed van alcohol bent.
Alcohol en flesvoeding
Moeders die flesvoeding geven, mogen in principe wel wijn drinken na de zwangerschap, maar met mate. De richtlijn is maximaal één glas per dag. Wacht met drinken tot je baby minimaal 3 maanden oud is. Voed je baby niet als je onder invloed bent. Als je dit toch doet, kan dit de ontwikkeling van je baby schaden. Dit kan in een latere fasen in het leven van je kind leiden tot leer- en gedragsproblemen. Ook kan het de groei van je baby belemmeren en slaapproblemen veroorzaken.
Op een verantwoorde manier wijn drinken na de zwangerschap
Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling en alcohol kan dit proces vertragen. Wacht daarom tot je baby minimaal 6 weken oud is voordat je alcohol gaat drinken. In de eerste zes weken na de bevalling is het belangrijk om je te focussen op het geven van borstvoeding en het herstellen van je lichaam. Tijdens deze periode is je hormoonhuishouden nog ontregeld en volop in schommeling, wat betekent dat je anders kunt reageren op alcohol dan voor de zwangerschap.
Wil je graag alcohol drinken op je bruiloft, maar ben je zwanger? Kies dan voor een non-alcoholische vervanger. Non-alcoholische wijn kan, net als normale wijn, vervelende vlekken achterlaten op je trouwjurk. Je wilt niet dat het moment dat jij en je bruidegom elkaar voor het eerst zien, terwijl je een vlek op je jurk hebt. Het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op deze mooie dag kan namelijk veel positieve (of juist negatieve) gevolgen hebben. Wil je meer weten over wanneer je de bruid mag zien? Lees dan zeker onze blog hierover!
Als je besluit om alcohol te drinken, begin dan met één glas en kijk hoe je reageert. Dit helpt je om te wennen aan de effecten van alcohol op je lichaam en je baby. Het is ook een goed idee om te kiezen voor alcoholvrije varianten, aangezien er tegenwoordig steeds meer lekkere alcoholvrije wijnen beschikbaar zijn. Zo kun je toch genieten van de smaak van wijn zonder de risico's van alcohol.
Maak er altijd een bewuste keuze van om te drinken. Drink niet als je gestrest of moe bent of als je nog moet zorgen voor je baby, omdat alcohol je reactievermogen kan verminderen en je coördinatie kan beïnvloeden. Praat bovendien met je partner over hoeveel jullie willen drinken en hoe jullie dit willen aanpakken. Samen kunnen jullie verantwoorde keuzes maken en zorgen voor een veilige omgeving voor jullie baby.
Lees ook: Wanneer mag je niet vliegen tijdens een zwangerschap? of Wanneer mag je weer sporten?